Harcsa kutatás 23.05.10.

Október 5-én, este ismét indítottunk egy Harcsa kutatóutat. Összesen nyolcan voltunk. Nagy Gergő kutatásvezető irányításával két csoportban mozogtunk a barlangban. Az egyik csoport (J.Anna, S.Peti, G.Barna,Sz.Gergő,N.Bandi) a nagykörön nézett szét. Összeszedtünk néhány dolgot amit évek óta nem használunk, néhány vízgyűjtő palackot, melyek közül volt egy a Csodavárnál amelyiknek a műanyag csöve a víz alatt már bomlásnak indult. Illetve két vas pajszert a Pöttyös klubtól, ezek az utóbbi eszközök kutatástörténeti érdekességek, mert 2006 előtti időkből származnak. Szétnéztünk az Ufó teremben, de ott nem volt semmi hátrahagyva. Érdekesség, hogy a Barit terem alatti agyagos leejtő alsó része és a Huszonkettes csapdája közötti részen feltünően erős becsepegés figyelhető meg, azért is feltünő a jelenség mert a barlang minden más része szárazabb volt az átlagosnál. Talán érdemes majd szétnézni a felszínen (Pálvölgyi-út, Cseppkő és Vihorlát utca által bezárt rész és környéke). Csőtörés, vagy öntözőrendszerek túlzott használata is okozhatnak hasonló jelenséget. Kihoztunk még a Pannónia folyosóból néhány rozsdamentes menetesszárat és valamilyen állat által korábban szétrágott szövetfoszlányokat szedtük össze. A nagykör öt főnek, némi nézelődéssel és csokiszünettel együtt is három óra alatt körbejárható volt, a kiépítésnek köszönhetően .

A másik csoport (Manul, M.Csabi és N.Gergő) a Rókavár és Nagy terem környékén nézett körül, egy törmelékszállításra használt marmonkannát hoztak ki és közben a Nagyteremben lévő igéretes bontást folytatták. Másfél méteres üreget találva. A nagy méretű kőtörmelékek jelenléte jó jel. Érdemes itt folytatni a munkát.

A nagykörön érdekesség volt még, hogy a jelentős mennyiségű guanóból ítélve a kijelölő zsinórokon sok denevér tanyázik, főleg a Barlang szelleme és Lottó-ötös terem közötti szakaszon. Nem láttuk őket, de a denevérszámláláskor jó lenne ide is ellátogatni, akárcsak a Fekete fennsíkra. A jószágok vélheteően más útvonalon közlekednek mint mi, biztos van számukra egy rövidebb útvonal is a felszín felé.

További érdekesség a Barit terem alatti leejtő környékén a falon lévő kőzet-gumók, melyek keletkezése nem tisztázott.

22:30 körül értünk a felszínre.