A BARIT

A Barit Barlangkutató Csoport a Magyar Cserkész szövetség barlangász szakága.

Kik vagyunk?

Olyan felnőtt cserkészek,

  • akiket vonz a földalatti világ rejtelme,
  • akik hajlandóak heteken át sarat túrni, hogy új barlangszakaszt találjanak,
  • akik szeretnek jó hangulatban eltölteni egy-egy hétvégét itthoni vagy külföldi túrázással,
  • akik szeretik a kihívásokat, nem áll távol tőlük a testmozgás és egy kiadós kajálás sem,
  • akik megbirkóznak a szűkületekkel és a hatalmas terekkel is,

és mindezt alapvetően a cserkész szellemiség keretein belül tesszük.

Történetünk

2006-ban alakult a csoportunk, amikor Nagy Gergely Domonkos (442) és barlangász barátai összeverbuváltak egy csomó cserkészt, hogy rendszeresen járják együtt a barlangokat. Később további cserkészek és barlangászok csatlakoztak a csoporthoz.

A maroknyi csapat lelkesnek bizonyult, így a barlangtúrázást megfejeltük sorozatos barlangkutatási akciókkal. Ennek köszönhetően több kilométer új barlangszakaszt találtunk a Harcsaszájú-barlangban. 2011-ben a környék barlangjaihoz összekötő járatok is feltárultak, így Magyarország leghosszabb barlangrendszerévé álltak össze Pálvölgyi-barlangrendszer néven.

Távolabbi célponttal is szemezgettünk, így remek lehetőség volt számunkra a magyar barlangászok által közösen szervezett montenegrói expedíció (montenegro.barlang.hu). Itt új távlatok nyíltak meg előttünk a barlangok termetének köszönhetően. Szerencsénk volt, lelkes csapatunk olyan barlang kutatásába fogott, ami folyamatosan új járatokat mutatott meg magából. 2014-ben videót is készítettünk arról, mit is csinálunk mi egy ilyen barlangkutatás alatt.

Két hét a Kétlyukúban (2014, Monenegró)


2015-ben már hírértékű volt az általunk elkezdett, egész expedíciót megmozgató kutatásunk, melyről az Index.hu is írt.

A kutatások mellett szoktunk szervezni hétvégi túrákat magyar karsztvidékekre, legsűrűbben a Bükkbe és Alsóhegy-Aggtelek környékére. Ütős csapatunk hosszú hétvégéken külföldre is elmerészkedik, főként Olaszország és Szlovénia volt eddig gyakran látogatott célpontunk.

Lelkesedésünk töretlen, célunk, hogy elhivatottak és kitartóak legyünk az eddig elkezdett feladatainkban, csak így lehetünk sikeresek.

Mit kínál a szakág?

A szakági túrákon és a kutatásokon kívül két évente különpróbát szervezünk, mely a próba hetei alatt betekintést nyújt a hazai barlangok világába, a barlangkutatás izgalmaiba és megmutatja a barlangász életmód további lehetőségeit.

Ha a próba után továbbra is érdekel a barlangászat és szimpatikusak vagyunk egymásnak, két lehetőség áll előtted:

  • folytatod a kúszós-mászós barlangászatot, hetente-kéthetente edzőtúrára jössz Budapest közeli barlangokba, és évente párszor Aggtelekre vagy a Bükkbe jössz velünk kirándulni erre alkalmas barlangokba,
  • vagy ha motivál a kötéltechnika és nem rettensz meg a mélységtől sem, elindulhatsz az alapfokú tanfolyamunkon, mely során különböző szintekig sajátíthatod el ezt a speciális tudást. Ezáltal azokon a túrákon is részt vehetsz idővel, ahol a függőleges barlangokat járjuk be.

Mit nyújt az alapfokú tanfolyam?
Szögezzük le először is, hogy ehhez kell bizonyos mértékű elköteleződés és fizikai erőnlét. Nem való mindenkinek a barlangászat kötéltechnikai része, és ne vedd zokon, ha megpróbálunk lebeszélni róla. Az edzőtúrákon így is szívesen látunk.
Viszont aki erre alkalmas és kellően kitartó, azt felkészítjük a Magyar Karszt-és Barlangkutató Társulat (MKBT) hivatalos alapfokú vizsgájára, mely országosan elismert képesítést ad. Az MKBT Oktatási Szakosztályának egyébként több baritos tagja is van. A vizsgákról és a szintekről bővebben itt olvashatsz.
Természetesen később technikai szinteket is el lehet érni (T1, T2), valamint hivatalos barlangi túravezetői vagy kutatásvezetői képesítést lehet szerezni, de ezek már központi szervezésűek, és a Barit ehhez csak háttér.

Alapfokú tanfolyam során először fákon gyakoroljuk a kötéltechnikát


Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?
Hogyha a jelentkezés kérdése felmerül, valószínűleg szeretnénk hosszabb távon is veled barlangászni. Örülnénk, ha a tanfolyam után nem hagynád ott a szakágat, a plecsni gyűjtögetésnek nem sok értelme van. Számítunk rá, hogy később a kötéltechnikás barlangok beszerelését is rád bízhassuk, és majd idővel te vezess túrát, vagy szervezz tanfolyamot. Ezek hosszú évek, de addig is kiváló tagja lehetsz a Baritnak, ha bevállalsz egy közös vacsorát egy bükki túrán, vagy ha választasz egy jó filmet a filmklubunkba.
A barlangászathoz természetesen idővel meg kell majd venned a szükséges egyéni technikai felszereléseket is, mely összességében komoly kiadás. A tanfolyam időtartamára viszont kölcsön tudjuk adni saját felszereléseinket is, és elég később, részletekben beszerezni a dolgokat. Karácsonyra egy beülő, húsvétra egy fürt karabiner.

Kiket várunk a Baritba?

Ha van évente néhány szabad hétvégéd, vagy a csapatodnál megfogyatkoztak a feladataid (netán kirepült az őrsöd, esetleg ellaposodott a csapatélet), és szeretnél egy cserkész szellemiségben működő apró, de jó hangulatú, aktív közösség tagja lenni, nézz be hozzánk. Nem árt, ha elmúltál 18, és kifejezetten előny, ha a érdekelnek a barlangok. Ha éppen nincs meghirdetve nyílt túra az Infó listán vagy az ECSET körlevelében, érdeklődj a lehetőségek felől e-mailben. Mindent megtalálsz a Kapcsolat oldalon.