Denevérszámlálás 2023

Február 12-én a Szépvölgyi barlangrendszer részeiben végeztünk számlálást.
A korábbi évekhez hasonlóan mi a Harcsaszájút néztük végig.
A Baritból, Manul, Soós Peti és Gergő vett részt, hozzánk csatlakozott Zoltán, Judit és Fanni, akik szakértelme nélkülözhetetlen volt a denevérfajok pontos meghatározásában.
Az egész barlangot persze nem tudjuk ilyenkor végignézni, ezért a denevérek tartózkodási szokásai szempontjából lényeges részre koncentráltunk, a Pannónia folyosótól a Gádoros hasadékig.
A Pannónia folyosó különösen is érdekes, mert hat denevérfajt találtunk itt, míg a barlang belsőbb részein szinte csak kis patkós denevérek vannak. Az egyik hegyesorrú denevér gyűrűzött volt, de a számát nem tudtuk leolvasni, mert egy szűk repedésben húzódott meg.
Összegzés fajok szerint:
– 1 horgasszűrű denevér
– 2 közönséges denevér
– 1 vizi denevér
– 19 hegyesorrú denevér
– 7 nagy patkós denevér
– 148 kis patkós denevér

Összesen: 178
A mellékelt két térképen látható az elhelyezkedésük.
Két érdekesség:

  • Korábban egy jelentős kis patkós telep, 30-50 denevérrel a Guillotine terem aljában volt, most a cseppköves kürtő előtt voltak. Valamivel közelebb a bejárathoz mint korábban.
  • A Pannónia folyosótól beljebb eső részeken szinte csak kis patkós van. Így a Nagy-teremben látott hegyesorrú nekem azt üzeni, hogy van oda közelebbi bejárásuk is mint nekünk.

Az alábbi képeken látható egy magányos kis patkós kalcit réteggel kibélelt résben, a kis patkós telep, egy 8 példányból álló hegyesorrú füzér, és egy szép kis patkós hármas.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo