Különpróba alkalom Mátyás-hegyi-barlangban

Mátyás-hegyi barlang

Barit 2018.03.01.

17:45 Bartók Béla út: időben megérkeztem, beülünk Botival a kocsiba és szomorúan konstatáljuk, hogy ma csak ketten megyünk. De nézzük a jó oldalát, legalább biztosan megérkezünk a kitűzött időpontra. A többiekre sajnos sokat kellene várni, így ők villamossal jönnek a helyszínre. Ez nem maradhat így: telefon csörren, jobbra index, visszafordulás. Boti vajszívének hála, felvesszük a lányokat, ám ők pont az ellenkező irányban vannak. Sebaj, reméljük, nem késünk sokat.
18:00 Újbuda, Trófea étterem: Klau hatalmas bag-je kíséretében beül a hátsó ülésre.
18:02 Szerémi út/Hengermalom út: Nana szintúgy csatlakozik, immár végre a barlang irányába fordítja Boti a kormány kerekét, és nekivágunk a Google Maps által pirosnak jelölt utak közül a rakpartnak. Ez tűnik a legjobb választásnak. Habár a lányok már beültek a kocsi hátsó ülésére, mégis mindenkiben ott motoszkál a gondolat: „Nincs kihasználva az autó kapacitása…” Egy hirtelen ötlettől vezérelve a budai rakparton a Batthyány téri építkezés egyik ficakjában megállva, Boldival kiegészülve immár teljes kihasználtság mellett, már az Opel hangja is egy picit elégedettebb. 18:29-re meg is érkezünk a kőfejtőhöz.
18:30 Mátyás-hegy, kőfejtő: A találkozási időpontra meglepően sokan érkeztünk meg. Nem kis teljesítmény, ismerve, hogy ki honnan jön. Rövid szedelődzködés után máris a táróban  találhatjuk magunkat. Itt már a külvilág -10°C-os hidegét, illetve a modern telekommunikáció utolsó csíknyi térerejét is többnyire magunk mögött hagyjuk. Átvedlünk felszerelésünkbe, és megindul a csoportbeosztás. Bandi meglehetősen sajátos módszerével kvázi nemek szerint szétosztja a csoportokat. Azért a végére egy kevés vegyülést szerencsére sikerült elérnünk.

19:00 Nagy-létra, lejárat: Három csoportra osztva megkezdjük túránkat a sokak által kedvelt és ismert barlangba. Többen már rutinszerűen simítják végig a Vonalzót, könyökölnek a Bárpultra, majd a Színház-termet elhagyva sokan életünk első traverzálása segítségével lépnek be az Operába. Egy másik csoport a Toldi-ágban tette próbára ügyességét, míg vannak akik a Tűzoltó-ág rejtelmeibe és hasadékaiba vetették bele magukat. Habár külön-külön utakon haladtunk, egy közös volt mindegyik csoport menetrendjében: A barlangi geológia és barlangi élőlények csodálatos világával bővült elménk tekervényes tárolóegysége. A teljesség igénye nélkül megismerkedtünk a szénsav barlangformáló erejével, az áramló víztömeg koptató hatásával és a barlangba tévedt szerencsétlen élőlények végzetével. Szerencsére megnyugtattak minket, hogy a barlangászokon kívül a denevérek is szívesen látogatnak ilyen sötét és sokszor kietlen helyre. Ám ez valamilyen szintem érhető, ugyanis itt kellő nyugalomban tudnak pihenni télen, tavasszal pedig itt tudják kikölteni utódaikat…😊
21:00 Mátyás-hegyi barlang, Tó: Az egyik lelkes csapat elérte a barlang legmélyebb pontját, a méltán híres tavat. Innen egy elegáns visszafordulással elindultak visszafele, ugyanis Boti telefonja és egyben órája szerint eljött az idő a kijárat megcélzásához. Eközben más csoportok még javában a Szendvicset töltötték meg magukkal, illetve a Vinkli szűkületébe próbáltak előre jutni. Szívünk mélyén azonban éreztük, hogy a bejárat irányába kell már fordulnunk. A barlang különböző pontjairól elindulva végül mindegyik csapat elért épségben a kijárathoz. Mindenki kellő lelkesedéssel és barlangi boldogsághormonnal eltelve érkezett a bejárathoz. Fájó szívvel vedlettünk vissza városi ruhánkba. Tisztába voltunk vele, hogy egy hetet kell várnunk a következő alkalomra…

A beszámolót írta: H. István (Pisti)