Különpróba a Ferenchegyi barlangban

Különpróba a Ferenc-hegyi-barlangban

2018. február 22.

Az idei év harmadik különpróba alkalmára, a dermesztően hideg idő ellenére is igen sokan gyűltünk össze a Ferenc-hegyi-barlang előtti parkolóban. Viszonylag hamar megérkezett mindenki a folyamatosan szállingózó hó ellenére.
A havas terepen való gyors öltözés után felgyalogoltunk a bejárathoz, ami a friss hó és gumicsizma kombinációjával nem volt olyan egyszerű. A kis létrán való lemászás után rövidesen már a barlang egy tágasabb termében csodálhattuk meg a termálvíz alakította gömbfülkéket. Ezután három csapatra oszlottunk, 2 különpróbás csoportra, illetve egy régi, „öreg” baritosok alkotta csoportra, majd mindenki elindult a maga kis csoportjával felfedezni az igen szűk járatairól híres barlangot. A barlang párhuzamos repedések mentén alakult ki, így gyakorlatlan szemek könnyen összetéveszthetik a hasonló járatokat. Dalma vezetésével indultam útnak. A túra izgalmasan telt, sokat kúsztunk-másztunk, préselődtünk, beszélgettünk, nevettünk, megcsodáltuk a borsóköveket és egy előadást is meghallgathattunk a geológia rejtelmeiről.
10 óra körül sajnos elérkezett a túra vége, lassan minden csoport megérkezett. Gyors öltözés, majd irány haza. Boti finom vezetésének hála, nem csak mi, hanem Dalma lakáskulcsa – ami a kocsi tetején felejtődött – is sikeresen megérkezett a Móriczra. Átfagyva bár, de újabb élményekkel gazdagodva érkeztem haza.

A beszámolót írta: Nana