Duplacsövű

2014. december 11-én 10 órakor ismét nekivágtunk a Harcsaszájú térképezésének. Slósszal is felszerelkeztünk. A Rókaboulvard-nál nagyon magas vízállást figyeltünk meg. Innen előszőr felmásztunk a nagy hasadék felső részén lévő néhány méteres, szűk ám annál látványosabb részbe, ahová egy külön kötél vezet fel a folyosó széles részéből. Alaposan felmértük ezt a szakaszát is a barlangnak. Ezután az Emeleten dolgoztunk tovább.
Először a kötél végétől kezdődő felmászás egyik oldalágát majd ennek szomszédságában lévő párhuzamos ágat mértük meg, amiről azt feltételeztük, hogy körbe lehet menni rajta, de végül nem találtuk meg a visszajutási pontot. További keresgélés helyett átmentünk a nyáron talált új ágba. Végre nevet is kapott: Duplacsövű vagy Double-Pipe-ként kerül majd fel a térképre, hiszen a szűk lemászás után két párhuzamos 1,5-2m hosszú szűkületen át lehet bejutni ebbe a részbe. Nagyon kedves, száraz és békés ez a hely. A végén szép cseppkő képződmények díszitik a járatot. Denevér nyomokat is találtunk, ami arra utal, hogy van egy rövidebb út is a felszínre. Ez izgalmas dolog.

Visszafelé jövet Gergő megállapította, hogy némi bontási munkával járhatóvá tudnánk tenni egy részt és akkor slósz nélkül is fel lehetne jutni az emeletre. Szerintem jó ez így, mert az Emeletet így ritkán látogatjuk, ezzel is őrizve a hely szépségét, varázsát, különlegességét. 17:30 körül értünk a felszínre. Az Ujjszaggató nevű új ág felmérésére már nem maradt időnk. Gergő&Gergő

A Duplacsövű azért is érdekes számunkra, mert ez a kb. 50m hosszú új rész hosszú idő (több év) óta a legnagyobb új járat a Harcsában. Most végre fotók segítségével is be tudjuk mutatni nektek.

A járat első része viszonylag tágas

IMG_3984

Egy újabb szűkület után érünk be a járat cseppkövekkel díszített részébe:

IMG_3988  IMG_3989  IMG_4003 IMG_4008

A cseppkőkiválás mellett denevércsontok láthatóak:

 

IMG_4016