2014.04.03. Bonti

– Csapassuk! -szólt Boti a csillógós overálban, s mi zengtük rá kórusban: -Hát csapassuk.

Előtte azonban, hogy a jelenlevőket mind dokumentáljuk, az átöltözés színterén csoportképet lőttünk.

P1000179

Jelen volt még, ha a képnek hinni lehet, a barlang kitartó bontója: Bandi, új overálban surrogó Marci, Eszter a varázsütésre kialvó fejlámpával, Vili, csak így csizmásan-lazán, Viktor munkásnak öltözve, a kamerába sose néző Nóri, valamint én.

Marci vezetésével zúztunk a mélybe.

P1000180Az út során csak a szűkületek után vártuk be egymást, ekkor készült a fenti kép is. Vili sárga fényű lámpájának (és a fotosopnak) hála, a barlang barátságos színben tűnik fel. Bandi a kövek mögött épp életet keres egy tócsában.

A bontás helyszínére érve az eddigiektől eltérő módon rögtön táplálkozással kezdtünk. Az időváltozástól, vagy mert mindenkit meglepett a tavaszi fáradtság, nehezen szántuk rá magunkat a munkára. Arra nem is vállalkoztunk, hogy a lehúzott bidonok számát feljegyezzük, csak ástunk. A depózás e nagy létszám mellett nem volt probléma. Vili az építész vénájával mesteri falat húzott a kivájt agyagból.  Akár ennek a falnak a tetejéről is készülhetett volna az alábbi kép:

P1000183Középen Szauron Szép Szeme, de a mögötte parázsló fény nem a Végzet Hegyéből származik, csak a fejlámpáink világítanak barátságos spektrummal.

A bontás eredményeiről: az új rész rövid vízszintes szakasz után újra felfelé indul. Az anyag jól bontható, egy pajszernyi feszítéssel nagy adagokat lehet kifordítani. A bontás szűk keresztmetszete a bobbyk húzogatása és töltése. A másik eredményünk, hogy a Boti által kutricaként emlegetett helyre (az a kis kamra, ahonnan felfele indul el a bontás) most már kényelmesen bújhatunk be. Korábbi bontások le nem szállított agyagjai nagyon leszűkítették a járatot.

Műszakváltáskor a szokottnál hosszabban időztünk a mogyoróink, diákcsemegénk és csokink társaságában, és nyilván erről is van egy kép:

P1000188Tízkor elindultunk kifele.  Az előző beszámolóban említett rendszerbe csúszott hiba, a kis mag, ami talán mandula, erős csírázásnak indult. Már a múlt héten is megfigyeltük, miként nyújtózkodik szegény a nemlétező napfény irányába. Ezen a héten kimentettük a szerencsétlent, ami közben  immár bő három centisre nőtt:

2014-04-04 11.58.54A troglocsíroidok családjába tartozó kis életet elültetjük, és néhány év múlva kiderül, valójában milyen kajából származik. A növekedését hamarosan élő webkameraképen közvetítjük.