2014.02.27. Sisma vagy foszil

A bontás a szokásosnak mondható késésekkel indult, ami most nagyrészt a tömegközlekedésnek tudható be, ezért talán valamennyire bocsánatos. De ettől még kötelességemnek érzem, hogy kiemeljem és elítéljem a barlangász körökben divattá vált, már-már népszokásnak mondható késést és idők romjain való ücsörgést: 

Nem jöttél túl korán
De időm az volt,
Nagy komám lett
És ültünk büfékben,
Várva reád
Egymás hátát ütve,
Italokat küldve
Múltját sem sejtő,
Kékruhás nőknek

A kezdésre elég derekas és népes társaság gyűlt össze: Putyi, Ambrus, Gergő, Anna, Vili, Bandi, Boldi, Boti és Viktor. Ambrus és én beruháztunk egy-egy kis-bagre, illetve az oldaltáskám elszakadásán felbuzdulva vettem egy nagy-baget is a mobil barlangász shopból. A zöld szín egész menő, de az alján lévő lila (vagy rózsaszín?) már kevésbé az. Még jó, hogy ezt csak a vásárlás után sikerült észre venni. De nem baj, Ambrus átkeretezte: ez így csajozós! 😉

A szokásos két csoportra oszlottunk és a Fekete-fennsík alatt két felé váltunk:
-Putyi, Boti, Gergő, Ambrus, Viktor
-Bandi, Vili, Anna, Boldi

Gergő és Ambrus nagy-nagy lendülettel vágtak neki a bontásnak, míg Boti, Putyi és én kint maradtunk depózni. Az omlós agyagnak köszönhetően annyira jól haladt a bontás, hogy egy idő után már hárman kellett bemenni a járatba, hogy ki tudjuk küldeni a Bobbykat. Félidőben Putyi vette át a vájár szerepet, aki saját fejét-szemét-fülét nem kímélve a feje felett folytatta a munkálatokat. Most is elég nagyot haladtunk, de lassacskán már legalább 5-6 emberre lesz szükség hogy a megfelelő távolságra lehessen depózni. Sajnos a járat környéke már kezd kicsit szűkössé válni. Kreatív és ráérő ember hiányában most nem folytatódott a Gyűrűk ura birodalom építése, pedig múltkor a Szem mellé épülő Minas Tirith mellett egy hobbit falu építési munkálatai is elkezdődtek.

Az átlyukadást közös megegyezéssel most is elhalasztottuk. A járat továbbra is ígéretesnek tűnik, nagyon gyorsan lehet benne haladni, itt tutira lennie kell valaminek (a szomszéd borospincéjének)! Ez a valami nyilván akkor fog előkerülni, amikor valamelyik, a járaton már sokat dolgozott „alaptag” épp nem lesz jelen… 🙂

Jó mulatság volt, csak így tovább! 

Viktor

 

Bontás közben megalkottuk a „BKT” mozaikszót, ami a „Barlangi Kompatibilitási Teszt” rövidítése. 😀

BKT: Barlangi Kompatibilitási Teszt. Azon tevékenység elnevezése, amikor egy barlangi tapasztalattal már rendelkező személy egy barlangban még soha nem járt, jobb esetben ellenkező nemű személyt invitál a barlangba, nem titkolt (további) ismerkedési, kapcsolatépítési céllal. Bár botorság lenne pusztán ez alapján megítélni egy embert, de a kiszemelt személy barlangban tanúsított viselkedése, helytállása, hozzáállása sokat elárulhat az élet más területén tanúsított viselkedéséről is. BKT csak a túra/bontás többi résztvevőjének és vezetőjének beleegyezésével végezhető és csak kisebb, rövidebb, már ismert barlangokban/túrán szabad végezni. A BKT során a társak kötelesek mind morálisan és lelkileg, mind pedig fizikailag és technikailag támogatni a vendéget a maradandó jó élmények biztosítása érdekében. A fogadó-invitáló barlangász társnak illő dolog utólag meghívnia a többieket valamire (sörre!) a segítségért és a támogatásért cserébe. Egy alkalommal egyszerre csak egy BKT végezhető. További irodalom: sikeres BKT esetén valamilyen párkapcsolati kézikönyv, sikertelen BKT esetén pedig az alapfokú barlangász képzés jegyzetének „Teendők baleset esetén, társmentés, a mentőszolgálat értesítése” c. fejezetének elolvasása ajánlott!