2014.02.23. Jubileumi túra- Avagy 8 éves a Barit

Idén, hogy megünnepeljük a Barit 8 éves fennállását a Pál-völgyi barlangban volt lehetőségünk túrát tenni. Egész sokan összegyűltünk reggel 10 körül a kocsmánál és két csoportra oszlottunk. Volt, aki a nagy körre ment és volt, aki a Jubileumi szakaszba.

Tapsi vezetésével 6-an tartottunk vele a Jubileumi részbe : Emőke, Nagy Gergő, Csaba, Dalma, Kázmér, Kata. Az út egy része ugyan arra megy, ahol a nagy kör is, de egy kis idő után leágazik. Már a nagykörön is nagyon sok szép dolgot láttunk, de az úgy nevezett Gofri nevű hely után kápráztatott el minket a barlang igazán, amit Gergő annyira várt, hogy minden második teremben megkérdezte a Gofrinál vagyunk-e már J Ez egy elég szűk micsoda egyébként, de abszolút megéri kibírni azt a kis szenvedést, amit a szűkület okoz. Az utána következő termek telis-tele vannak szebbnél szebb és érdekesebb képződményekkel, hatalmas terekkel. Sok helyen kötél vagy létra van, hogy segítse a mozgást és lenyűgöző mekkora méretekkel bír a barlang. Több helyen érkeztünk el olyan részhez, ahonnan már csak slósszal lehetett volna tovább menni, így ezekről a helyekről vissza fordultunk. Az egyik úgymond „végpontnál” vannak a nagy népszerűségnek örvendő karácsonyfák. Hihetetlenül szépek, ahogy állnak egymás mellett sorban és a terem is körülötte, mindenütt kalcit lemezek, hatalmas cseppkövek, itt lakott a polip nevű cseppkő is. Ettől a teremtől visszafordultunk és kifelé vettük az irányt! Útközben Tapsi sokat mesélt nekünk különböző történeteket, amik a barlang felfedezéséhez kötődtek.

4 óra körül a felszínre értünk a másik csapattal kb azonos időben és még arra is maradt idő, hogy a Kolosy téren beüljünk közösen egy kis kocsmába.

Szülinaphoz méltó túra volt! 🙂

 

Kata