Kutatótábor – Sokoban

2013.10.10. Csütörtök

Négyen, (K. Bori, M. Fanni, Egri Lac és én P. Ádám) nekivágtunk a mostanában elhanyagolt Sokoban alatti bontásnak. A célunk első sorban inkább a kutatótábor előtti terepszemle volt, hogy a hétvégén felkészülten, megfelelő létszámmal, eszközökkel és információkkal álljunk a dolog elébe.

Viszonylag gyorsan beértünk így maradt időnk bontani is. Legutoljára mikor itt jártam a bontás során megnyílt légrés tágítottuk járhatóra. Emlékeimben kevésbé volt lelkesítő a hely, de nagyon pozitívan csalódtam. Úgy gondolom mégis csak lehet belőle valami…

Pucz Ádám

 

2013.10.12.

Mára terveimben egész napos Sokoban bontás szerepel. Tekintve, hogy ilyen messze van a helyszín, már a tavalyi kutatótábor alatt is nagyon bevált a hosszú műszak. Még pénteken összeszerveződött a csapat. (M. Fanni, G. Erik, V. Ábel, jómagam P. Ádám)

Korai indulásunk kicsit elcsúszott, de tűrhető időn belül elindultunk a barlangba. Hamar el is kezdtünk dolgozni a nem túl kényelmes helyen, de a szűkölködésnek volt ám előnye is, nagyon gyorsan haladtunk előre a hasadékban!

A bontás negyedik órájában átszaladt a bontókalapács az előttünk lévő agyag kitöltésen. Belyukadtunk!

Átmásztunk négyen a hasadék folytatásába, amiben körülbelül 10 métert másztunk felfelé Ábellel, sajnos ebben az irányban szálkőben végződik a plafon, de nem is ez a jó irány. Az alján kibontottunk egy „agyaglefolyó” szűkületet, ami további 3 métert haladt előre a „jó irányba” párhuzamosan a fő hasadék iránnyal.

Ezen kívül egy kisebb járat is indul, de visszafelé így lényegtelennek véltük.

Összességében körülbelül 15m új részt jártunk be. A további bontás sajnos sok nehézségbe ütközik, ugyanis nem találtunk alkalmas depozási helyet, valószínűleg csak sok emberrel és felszereléssel lenne kivitelezhető a dolog.

 

Pucz Ádám