Egy érdekes felfedezés a RókaBoulvard végében 04.04.2013

19:10 kor indultunk el alapvetően a SismaFoszilba.
A brigád: Zsuzsi; L.Csaba; Boti; Bandi; Huszi; Szabó Gergő
A fő terv szerint folytattuk a bontást a Sziszmafoszil még ígéretes részén. A nemrég kibontott kis kürtő aljában Huszi megpiszkálta főriányba az agyagot, de a kőzet ott is visszazárni látszik.
Úgy döntöttünk, hogy hárman (Zsuzsi, Csaba, Gergő) visszamegyünk a RókaBoulvard végébe, ahol egy szűk kúszós járat várta, hogy alaposabban megvizsgáljuk.
Így is tettünk. A RókaBoulvard-ban amúgy régen nem látott magas vízállás van jelenleg, ami már-már veszélyezteti a rókanyomokat. Látványos.
Elsétátlunk majd bekúsztunk főirányba a járat másik végébe. A járat ugyan nagyon összeszűkült, de egy kis kapirgászás után Zsuzsi átpréselte magát és bíztatott mindket, hogy lehet erre-arra továbbmenni ha nem is túl tágas. Nekiláttunk hát a szűkületnek és Csabaának sikerült a legjobban útban lévő kőnyelvet leütni, így ezután átfért ő is majd én is. A tágasnak éppen nem nevezhető térben ketten zsúfolódtunk össze miközben Zsuzsi már egy szinttel feljebb ügyködött. Nagynehezen felpréseltem magam a kb. másfél méterrel magasabb szinten folytatódó folyosórészre, majd fenntről leütöttem az útban lévő kiálló sziklát, így Csaba is felfért. Ekkor kezdődtek az izgalmak. Zsuzsi egy kereszthasadékban esett neki az agyagnak, de mintha már lettek volna itt nyomok. Gondoltuk nyilván más is bepréslte magát ide, pedig később kiderült, hogy nem egészen így történt. Miközben én is a kereszthasadék bontási esélyeit vizsgálgattam, Csaba elindult egyenesen és élénken érdeklődött jártunk e arra. Majd eltűnt és egyre halkuló hangját hallottuk csak, hogy itt egy térképezési pont meg, hogy kitágul a járat sőt egészen nagy. Gyorsan utána vetettem magam és valóban két kis kanyar után egy hatalmas teremben találtam magam. Miután sok csizmanyom volt a földön rögtön tudtam, hogy a hideglyuk már ismert részébe jutottunk. De hová? Erre kerestük választ és bizony hamar meg is találtuk, mert felismertük a Földes termet. Kiderült, hogy a RókaBoulvard-ból egy kb. 3 méteres új járat segítségével találtunk egy új átjárást a Hideglyuk és a Harcsa között, ami szűk ugyan, de nem sáros. Sok szép képződmény van a falakon és szük a járat is ezért nem biztos, hogy ebből valódi átjáró lesz, bár a száraz átjutás nagyon is jól hangzik.
A Hideglyuk ezen vége amúgy még rejt egy-két érdekes bontási pontot a Harcsa irányába.
A többiek is visszaértek közben a Sismafoszil-ból, ők is átjöttek az új részen; bár ők nem voltak olyan lelkesek a küzdelmes átjutás után.
Amúgy a SismaFoszil bontásban kb. egy métert haladt a csapat és a folytatás továbbra is lehetséges.
23 órakor értünk a felszínre.
SzabóGergő