Tejhasadék 2013.02.07.

7 órakor sikerült leszállni a barlangba. Első körben 5-en mentünk le. Szabó Gergő, Putyi, Andris, Mini és én. Kicsit később csatlakozott hozzánk Zsuzsi, Lecsó és Bandi. Gyorsan leértünk a Tejbe, s el is kezdtük a golyóbisok gyurmázását. Eleinte Gergő dolgozott a bontásban, majd Putyi váltotta. Sikerült a lesuvadt kupacot annyira letermelni, hogy Gergő a lavinaszondával hozzáférjen a felülethez, s megszurkálhassa az agyagdugót. Felfelé a 2 méteres rudat látszólag egész könnyen fel tudta tolni. Az utolsó 10 centin szorult meg kissé. Oldalra is végzett pár mérést, ott is 40-80 centi között változik az agyagfal vastagsága. A szondázás után még maradtunk egy órát, s töretlen lelkesedéssel küldtük lefelé az agyagot. Sajnálatos módon nem várható egyhamar áttörés ezen a bontási ponton, de csak egy megoldás létezik. Csinálni kell!

A szondázás művelete egészen jól bevált szerintem. Meg kellene próbálni megmérni a Sisma-foszilban is a legújabb bontási pontot, mely egészen hasonlít a Tej-hasadékhoz.

A bontáson kívül végeztünk még denevérszámlálást is. A Tejhasadék és a bejárat között összeszámoltunk 38 kis patkós, 5 nagy patkós és egy vízi denevért. Főleg a barlang régi részén tanyáztak, de egy-két egyed volt a malacfürdőn túl is.

Nagyon jó hangulatú bontás volt a mai, köszönöm mindenkinek.

LR!

Boti