Emelet 2013.02.27.

Nagyon élményszerű kutatást végeztünk ezen a szerdai napon.
Két csoportban szálltunk le a Harcsába a Hideglyukon keresztül.
Első csoport: Zsuzsi, L.Csaba, Boti, Bandi; cél a függőleges bontás a Sziszmafoszilban.
Második csoport: N.Gergő, L.Dalma, P.Ádám, Sz.Gergő; cél az emelet.
Először megvizsgáltuk a Róka-Boulvard kőfejtő felé eső végét, ami a térképek alapján a lépcsőház aljával van egyvonalban. N.Gergő véleménye szerint léteznie kell agyagdugó nélküli járatnak is, mert valószínűsíthető, hogy ebből az irányból jött be a róka. Talán érdemes itt is kutatásokat végezni.
Utána felmásztunk az emeletre. (Boti köszi a slószt 🙂 )
Az egyik ismert végponton egy tágas, cseppkövekkel díszített teremben kezdtünk bontani. A poligon szerint a Hideglyuk itt igen közel van. A bontás nem túl nehéz, a depózással nagyon óvatosan kell bánni a terem közepén, hogy a képződményeket teljes szépségükben meg tudjuk óvni. Míg Dalma és Ádám nekilátott a bontásnak N.Gergővel elindultunk körülnézni az emeleten, hogy hol lenne még érdemes kutakodni.Viszonylag magasra másztunk fel a főhasadék végében. Majd az egyik felső végponton Gergő bekúszott és úgy látta érdemes kicsit megpiszkálni a laza éles köveket tartalmazó agyagot. Hamar kiderül, hogy a járat folytatódik és egy negyed óra alatt sikerült kézzel annyi helyet csinálni, hogy át tudtam bújni a szűkületen. Kb. 4 m hosszú 2 m széles és 1,5-2m magas volt a hasadék folytatása ami egy kereszthasadékba torkollik. Érdekes, hogy míg ez a főirányú hasadék száraz a kereszthasadék nedves, cseppköves kéződményekkel tarkított. Nem különösebben látványos, de szép a hely. Felfelé 4-5m lehet, szép harangszerű oldások láthatók a főtén. A kereszthasadék 7-8 lehet, aztán alul és felül is beszűkül,de talán érdemes majd vmikor egykét ponton vizsgálódni.
Két éve nem volt semmi jeletősebb felfedezés a Harcsában, most ez a szerény néhány méter nagyon megörvendeztetett minket. Azt hiszem ujjszaggatónak nevezem eztán e helyet a puszta kézzel történő bontás emlékére.
A másik bontási ponton sajnos egyenlőre nem találtunk semmi biztatót,de érdemes folytatni.
A másik csapat a Sziszmafoszilban szintén átjutott a bontott szűkületen. Bandi mászott át elsőnek,de hamar kiderült, hogy amit talált az egy átjáró a Sziszma foszil felső részére, ahová eddig csak kötéllel lehetett eljutni. Ha új járat nem is, de egy kötél nélküli feljutási lehetőség midenképpen megnyílott, ami azt jelenti, hogy mindkét csoport sikeres kutatási munkát végzett.
23:30 körül értünk a felszínre.
SzabóGergő