Sokoban összefoglaló (2012.10.09. – 10.22)

Sokoban bontás 2012. 10. 09.

6-an érkeztünk a barlanghoz, az egyik cél Kata és Dalma TDK-jához mintavétel volt, amiben Nagy Gergő és Csorba Kázmér segédkezett. A másik pedig a Sokoban nevű rész alatt egy kis bontás.
Gergő elvezetett bennünket (Szabó Emőke, Metz Márk, és jómagam) a helyszínre, majd szétváltunk. A Sokoban-ba vezető „kürtő” oldalában egy hasadék indul vízszintesen, ez lett a bontás helyszínének kijelölve. Egy nagy belógó szikla állta utunkat, így első feladatunk volt ezt eltávolítani.

Sokoban bontás 2012. 10. 11.

Ismét visszatértünk a Sokoban-ba! Immáron szabad volt az út előre! Körülbelül fél métert tudtunk, csak haladni, viszonylag nagy szelvényben termeltük ki az agyagos kitöltést. A két szálkőfal szépen megy előre. Legutóbbi látogatásom óta átnéztem a polygon térképet és nagyon ígéretesnek látom a helyszínt!

Sokoban bontás 2012. 10. 20. (Szépvölgyi-kutatótábor)

Dalmával ismét visszatértünk a Sokoban alatti bontáshoz körülbelül 2 métert haladtunk a hasadékban előre, nem kevés anyagot kitermelve, mikor a plafonban az agyagkitöltést átütöttük! Nagyon fellelkesültünk, ugyanis jól láthatóan nem szokványos „fal melletti légrést” találtunk, hanem jelentősebb levegős teret, de sajnos abba kellett hagynunk a bontást, hogy a megbeszélt időre kiérjünk.

Sokoban bontás 2012. 10. 21. (Szépvölgyi-kutatótábor)

Fél tízkor a sátor mellett toporzékolva vártuk, hogy fel kelljen a nép és kezdetét vehesse a kutatás! Jól láthatóan az előző esti jókedv megviselte az embereket és nehezen tudtak magukhoz térni a táborban.
Végül is sikerült összeszedni magunkat. Délelőtt visszatértünk a Sokoban-ba öten (Szabó Emőke, Borzsák Kamilla, Nagy Gergő, Szabó Lénárd, és jómagam).
Folytattuk a plafon bontását, de sajnos hamar kiderült, hogy a hasadék túl szűk, ahhoz hogy átbújjunk a fenti tágasabb térbe.
Délután Dalmával folytattuk a bontást. Úgy gondoltam a plafon alatt előre bontunk, hátha tágasabb feljárót találunk felfelé, de sajnos eredménytelenül. Előre is beszűkül a hasadék.

Sokoban bontás – 2012. 10. 22. (Szépvölgyi-kutatótábor)

Hétfőn ismét visszatértünk Dalmával, hogy tegyünk egy próbát. Az első levésett kő felett (2012.10.09.) körülbelül 2 métert kibontottunk, remélve, hogy ezen az úton bejutunk a hasadék feletti levegős részbe, de erre nincs átjáró!
Felfelé pedig visszalyukad a járat a Losiék által korábban kibontott szakaszra. Ezzel biztossá vált, hogy nem ússzuk meg, tágítani kell a szűk részt a plafonnál, hogy felbújhassunk!

Pucz Ádám