Sismafoszil 20.10.2012 (Szépvölgyi kutatóbábor)

A tejhasadék után 5 fős (Nagy Gergő, Metz Márk, Kun Botond, Tóth Miki, Szabó Gergő) Barit csapat indult a Sismafoszilhoz. Kb. 16:30kor indultunk el lefelé a Hideglyuk új létrával kiépített bejáratán keresztül.
A kürtő a létrákkal igen szép, impozáns munka és ennek köszönhetően hamar leértünk a bontási pontra.
Útközben a Karácsony folyosóban szembetalálkoztunk a Pas által vezetett bontóműszakkal, akik már kifelé jöttek.
A Harcsába átérvén a Rókaboulevard-t áhitattal csodáltuk pár percig, elsétáltunk az egyik végébe, majd a másik végén átmászva tovább mentünk a Feketefennsíkon keresztül, a Várkonyi termben tett kiskör után a Sisma Fosil-ba. A felmászás megdolgoztatott miknet, de végül nekiláttunk két ponton az agyagdugó bontásának. Az anyag itt száraz kiválóan bontható, de látszik, hogy igen sokat kell bontani ahhoz, hogy valami legyen belőle, ezért mindkét helyen bővítettük, mélyítettük a bontási pont felé vezető járatszakaszt, hiszen látszik , hogy sok anyagot kell majd még mozgatni, ezért érdemes helyet készíteni és hosszabb bontásokra előkészülni. kb. két órát dolgoztunk. Következőre gyalásó, kislapát és bobi (marmonkanna madzaggal) lesz szükséges. Sajnos a sok lehulott agyag eltömítette az alsó bontás felé vezető járatot. Ezt következőre ki kell szabadítani és a további bontásoknál gondokodni arról, hogy ne hulljon le az agyag egész alulra.
Elindultunk kifelé, kb. 45 perc alatt kiértünk, hála a Hideglyuk igen jól kiépített járatainak. Útközben egy kis fotózást is végeztünk. (bontás + kötél a Sisma foszilban, barlangi gyöngy és két kép a főhasadékban)
https://picasaweb.google.com/111866094652618311897/20121020Harcsa
20:40kor értünk ki. Sör, paprikáskrumpli és melegszendvics pótolta az elhasznált energiákat, majd Szabó Géza pókokról tartott jóhangulatú előadása színesítette az estét.

Szabó Gergő