2012.05.30. Cseppkőmosás

A bükki Baritos hétvégével egy időben tartották meg a Föld napja alkalmából a Matyi takarítását, kormozások levakarását.  Mivel mi a Bükkben barlangásztunk akkortájt, nem tudtunk részt venni a jeles eseményen. Azért mégis kedvet éreztünk magunkban egy kis barlangszépítésre, s most sikerült megvalósítani a régóta tervezett cseppkőmosást. Hol máshol, mint a Harcsában!

Azt a technológiát találtuk ki, hogy viszünk a bagben vizespalackokat, tálat, szivacsokat, s NG tanácsára rongyot is. A tálba rakunk vizet, majd abban ki tudjuk mosni a szivacsokat.

A Tej-hasadékhoz nem túl távol eső Csodavárba mentünk elvégezni az aktuális GH-s őrs feladatait, ahol valóban eléggé összesarazott cseppkőlefolyás cseppkőoszlop fogadott bennünket.

Készült néhány fotó, előkerültek az eszközök, s hamar nekikezdtünk a mosogatáshoz. Dalma vett jobb minőségű szivacsokat, amik nem 5 perc után kezdenek el foszlani. Egész jól bírták a kiképzést. A rongyot csak akkor teszteltük, mikor a szivacs már kipurcant, de mivel a szivacsok sokáig bírták, ezért nem kapott a rongyozás komolyabb próbatételt.

Bevittünk 10 liter vizet, s ezt 5-en kb egy óra alatt elhasználtuk. Letisztítottuk a szomorú saras cseppkövek jelentős részét.  Természetesen készült még néhány kép, s indultunk is kifelé. Kihoztuk a barlangból az előző cseppkőmosásból ottfelejtett rózsaszín szivacs maradványát, s a PET palackot is.

A képek azt igazolják, hogy szép munkát végeztünk.

A munkálatokban ezúttal részt vettek: Lőrincz Dalma, Réka, Dani, Lackó, Boti