december 29. szerda – kutatás, bontás, térképezés

Délután 1-től este 8-ig voltunk lenn: Gazda Attila, Petró Ildi, Szabó Emőke, Szabó Gergely, Subai Géza, Karácsony Kolos és én.

A Hideg-lyukon keresztül mentünk. Az út egyik fő motivációja az volt, hogy Atyuka szeretett volna kőzetmintát kihozni a Róka-boulevardból, ahol emlékei szerint lekoptatott, homokkőből származó kvarckavicsokat látott. Sajnos alaposabb vizsgálatnak vetve alá a helyszínen e kavicsokat azt állapította meg, hogy nincsen köztük kvarc, csak a szépvölgyi formációból származó kőzetek, viszont azok lekoptatott felülete, szabályos irányultságot mutató ferde egymásra rakódása, illetve a folyosó hosszan vízszintes aljzata mind egykor ott áramló vízre utaló jelek.

E vizsgálódások után a csoport kétfelé vált. Emőke, Ildi és Atyuka az Emeleten beereszkedtek egy aknába, amiből viszont nem lehetett tovább jutni. Sőt ismert rész fölé érkezik vissza, noha átjárni nem lehet a szűk csatlakozáson. E helyet fel is poligonozták.

Addig mi Gergővel, Gézával és Kolossal hasadékok tetejét másztuk ki a Várkonyi-terem térségében (5 méter új szakasz =) és bontottunk a Sisma-foszil végén.

Gergő