november 18. csütörtök – feltárás, fotózás

Szabó Emőkével és Szabó Gergővel voltunk lent héttől fél egyig. A Hideg-lyukon keresztül mentünk, és megnéztük az Emelet nevű helyet, amit még a tavasszal tárt föl Losi és Vera a Róka Boulevard-ból emelkedő kürtő kimászásával. Azóta mindenféle egyéb teendők kötöttek le a barlang más részein, így e rész bejárása eddig elmaradt.

Csodálatos hely, nagy élmény volt. Tágas is, érdekes is, hogy milyen közel vannak egymáshoz a főhasadékok, és milyen gyakran egymásba nyílnak, a képződmények is szépek, és nem utolsó sorban igen nagy terület, amit teljesen be sem tudtunk ennyi idő alatt járni. Néhol azt hinné az ember, hogy a feltárók repültek a képződmények fölött, olyan érintetlennek tűnik az egész.

Volt is egy kb. 20 méteres szakasz, ahol meg voltunk győződve róla, hogy nem járt senki előttünk. A térképen sincs rajta. De lehet, hogy csak figyelmetlenek voltunk. 😎

Fotóztunk is, ahogy időből és türelemből telt.

A barlang legszebb és legnagyobb heliktitjei találhatók az egyik eldugott folyosóban. Persze ezek sem túl nagyok, olyasmik, mint a bejárati részen levők… Csak azok 108 év alatt azért vesztettek valamelyest eredeti pompájukból.

Gergő

Emőke a kötél tetejénél
Lehet vagy 8 m-es ez a cseppkőlefolyás...
Heliktitek