A Harcsaszájú-barlang térképezése 2008-2010

Az alábbiakban olvashatjátok a hónap elején a térképezési munkákról leadott részletes jelentésemet. G

A térképezés története

1. szakasz

A Harcsaszájú-barlangban a Barit Barlangkutató Csoport kutatóinak 2008. július 21-én sikerült másfél év bontás után addig ismeretlen részekbe bejutnia.

Az új járatok felderítése után nem sokkal megindult a poligon elkészítése is (2008. augusztus 24.). E kezdeti időkben a térképezést Nyerges Attila és Szabó Lénárd vezette. A poligonozás mérőszalaggal, függőkompasszal és 0,3 fokos beosztású fokívvel történt, az utolsó mérés mérőszalaggal és geológus-kompasszal. Ebben a kb. az év végéig terjedő időszakban 1468 m hosszúságban készítettük el a poligont (ebből 492 m a régi rész, melyről 2005-2006-ban készült felmérés), mely jól érzékeltette a barlang kiterjedését, és fontosabb járatainak helyzetét.

E szakaszban a pontok narancssárga festékkel lettek megjelölve. Mivel a legkorábbi felmérések a legkiemeltebb útvonalakat érintették, ezért mára a pontmegjelölések egy része elpusztult. Hozzájárult a pontok pusztulásához a barlangi mentőszolgálat 2010.április 17-i mentőgyakorlata, amikor számos kritikusan szűk helyen járattágítást végeztek. E munkálatoknak sokszor éppen azok a legjobban kilógó kőélek estek áldozatul, amik a térképezési pontot is magukon hordták… E szakaszok egy része újból lett mérve 2010. őszén, egy része még nem. A már csak alig látható pontok jelölését felújítottuk. A fixpontok hiányát 2009. folyamán Szabó Lénárd vezetésével sok helyen sikerült pótolni: szürke, műanyag tipliket rakott a pontokba. Több felmérés esetében a számítógépes jegyzőkönyvbe nem kerültek bele a pontok leírásai.

Az ellenőrző mérések során e szakasz mérései bizonyultak a legpontatlanabbnak – talán a „madzagos” technikából eredendően – és több esetben banális jegyzőkönyvi hibák (pl. előjel tévesztés) vezethettek a poligon jelentős torzulásához.

2. szakasz

Rövid megszakítás után, 2009 nyarától folytatódtak a felmérések.

Ezúttal már az „új műszer”, a Leica Disto X segítségével, melynek használatának fortélyait fokozatosan tapasztaltuk ki. Ezeket a felméréseket Szabó Lénárd vezette. E mérésekkel a poligon összhossza 2304 méterre nőtt.

E felmérések jellegzetessége volt a számos segédpont felvétele, amik szemléletesebbé tették a poligonrajzot, azonban a barlang hosszába be nem számító szakaszokkal dúsították fel azt. A térképezés közben egyből PDA-ra átküldött adatok esetében nem készült a pontoknak leírása. E pontok szintén narancssárga festékkel lettek megjelölve.

3. szakasz

2010. február 19-én ismét nagy új járatokba sikerült bejutni, mely felfedezés nemsokkal később a Hideg-lyukkal való összeköttetést is lehetővé tette.

Ezután a májusig terjedő időszakban intenzív munkával nőtt a poligon, és elérte a 3845 m-es hosszúságot. Párhuzamosan, két csapat végezte a felméréseket: az egyik Losonci Gábor, a másik Nagy Gergely Domonkos vezetésével.

E felmérések is Leica Disto X segítségével készültek. A mérési adatokat a helyszínen papírra rögzítettük. A Losonci Gábor vezette felméréseken a pontok többnyire M6-os rozsdamentes acél csavarokkal lettek megjelölve, a többi vagy vesztett pont, vagy valami jellegzetes képződmény, esetleg bekarcolt „+”-tel megjelölve. E csapat egy szakaszt többnyire csak egy irányban mért le (de azt többször), időnként végeztek ellenőrző oda-vissza méréseket a műszer pontosságának kontrolálására. A Nagy Gergely Domonkos vezette felméréseken a pontok vagy aranyszínű festékkel, vagy M6-os rozsdamentes acél csavarokkal, vagy 6 mm-es fúrt lyukkal lettek megjelölve. Ahol ezt az extrém mászási körülmények nem gátolták, ott többszöri oda-vissza történő méréssel, a számadatok otthoni kiátlagolásával próbáltuk a mérési pontatlanságot minimalizálni.

E szakasz végére a barlang lényeges járatai fel lettek mérve, azonban – mivel oly sok embernek nem igazán összehangolt munkájából született – a poligon eléggé kusza képet mutatott. A pontok elnevezése és megjelölése, a mérési technikák és stílusok, a pontleírások rövidítései mind-mind hozzájárultak a felmérés sokszínűségéhez. A poligonrajzon több helyen egy járat többször le lett mérve, de a korábbi, vagy a pontatlanabb mérés nem lett kiszedve a rajzról, stb.

4. szakasz

A 2010. nyarának végétől napjainkig terjedő időszakban a poligon felülvizsgálata, kiegészítése, egységesítése és tökéletesítése folyt Nagy Gergely Domonkos vezetésével.

A mérések Leica Disto X-szel készültek, többszöri oda-vissza méréssel.

Számos pontatlan, vagy nem megfelelő pontosságú műszerrel készült, vagy jelentős hurokhibás szakaszt újból mértünk. A leírás nélküli pontokat mind megkerestük, és leírással láttuk el, (M6 rozsdamentes acél csavar) fix pontokat építettünk be (a fix pontok a poligonon a „címke” mezőben „fp”-vel vannak jelölve), valamint a párhuzamosan futó, többszöri méréseket és a szemléltető, de a hosszba bele nem számító pontokat is próbáltuk „kitisztítani” a térképből.

Ez alatt az idő alatt felmértünk néhány eddig feltérképezetlen, rövid szakaszt is.

Értékelés

2010. Őszére a Harcsaszájú-barlang megismert szakaszainak kb. 98%-áról elkészült a poligonrajz. A 4. szakasz munkálatainak köszönhetően jelentősen nőtt a poligon pontossága és felhasználhatósága is.

A feladatoknak azonban még nem értünk a végére sajnos.

Felméretlen szakasz ugyan alig maradt, de ez persze nem azt jelenti, hogy minden 20 méteres szakadék fölött kepeszkedős – fehér cseppkőlefolyást összesározós – hasadék tetejébe feltravizós kerülőjárat föl lenne mérve…talán nem is lesz soha. Ezek nagyságrendileg 100 m-t tesznek ki.

Tervek a jövőre

A térképezési munkálatokat és a poligon tökéletesítését a terveink szerint a jövőben is folytatni szeretnénk. E munkálatok legfontosabb részei a következők lesznek:

1.      Fixpontok beépítése a még hiányzó helyeken

2.      Fixpontok helyének felvezetése a jegyzőkönyvre

3.      Egységes jelölésrendszer, a jegyzőkönyv „kitakarítása”, elnevezések beírása

4.      E jelölésrend alapján a fontosabb fix-pontokon szám-megjelölés elhelyezése

5.      Szakaszok újbólmérése (Bónusz-folyosó – geológuskompasz miatt; Tej-hasadék – Hullámvasút hurokzárás rendezése; Cserkész-folyosó hurokzárásának ellenőrzése; Kavics-folyosó hurokzárás rendezése; Felbújó-terem – kettőzött szakaszok kiküszöbölése; Pöttyös-Klub – Tej-hasadék – pontatlanság miatt, Gádoros-Dóm – pontatlanság miatt)

6.      Felméretlen szakaszocskák (Tej-hasadék bontása; Masszás-mászás fölötti kereszthasadék visszakanyarodó része; Várkonyi-terem legmélyebb pontja, Lottó5-Köcsögdudás felső kerülője; PB-folyosó oldalsó részei)

Hosszadatok:

A barlang (felmért) hossza kb. 4,1 km, a Kis-hideglyukkal és a Bagyurával együtt 4,3 km. (Mindig jelzem, hogy nekem elvi problémáim vannak egy ilyen üregrendszer „hosszának” a meghatározásával, de ha már kell adatot mondani, hát legyen ez.)

Egy jegyzőkönyvi hiba kijavítása által a Harcsa legmagasabb pontja lejjebb huppant 7 méterrel, a bejárat alá, tehát így a vertikális kiterjedés kb. 87 m (a bejárati csarnok teteje 4,4 m-rel emelkedik a legmagasabb pont fölé, s a legmélyebb feltérképezett pont alá is be lehet mászni kb. 2 m-t az omladékban), de mivel a Hideg-lyuk a Harcsa fölé megy, ez nem változtat a végeredményen.

A barlang poligonjának jelenlegi hossza: 4100 m

Budapest, 2010. szeptember 30.

Nagy Gergely Domonkos