Térképezés – május 1.

Két csoportban folyt a térképezés. Az egyikben Losi és Panker Ádám, a másikban Emőke, Márialigeti Kristóf és Én voltunk. Losiék kb. 9, mi kb. 6 órát voltunk lent. Bő fél km lett felpoligonozva (350 + 170 m).

Ezzel a barlang poligonrajza már olyan állapotba került, ami viszonylag jól érzékelteti a barlang kiterjedését. Még számos helyen vannak feltérképezetlen részek (összesen kb. 200 m hosszúságban), de ezek rövidkék, jelentősen nem fognak a képen változtatni.

A poligon jelenlegi hossza 3850 m. A Bagyurával és a Kis-hideg-lyukkal együtt a barlang 4200 m, a Hideglyukkal együtt a rendszer kb. 7 km.

A Harcsaszájú-barlang poligonja

A teljes rendszer

Egyébként a napunk igen vidáman telt. Két „műtétre” is sor került a barlangban… Az elsőre annak okán, hogy kontaktlencsébe mentem, és amikor defenzív biztosítottam Kristófot egy nehéz felmászásnál, akkor pont a bal szemembe esett egy hatalmas sárgöbecs. Nem láttam és fájt/csípett. Emőke hosszasan operált a szememmel, hogy – különböző módokon – folyadékot juttasson bele, majd pedig papír zsebkendővel lehalássza az agyagot. Nagyon jól szórakozott alatta. A másik malőr akkor történt, amikor a térképezés befejeztével ettünk még egy keveset. Emőkének beszorult a foga közé valami, amit (mi mással…?!) nejlonzacskót fogselyemnek használva próbált meg kiszedni… De az beleszakadt. Erre újabb zacskóval próbálkozott, amiből még nagyobb darab maradt benne. Zavarta nagyon és nem boldogult, ezért aztán én próbáltam meg kiügyeskedni valahogy – mélyen turkálva a szájában –, de sikertelenül. Elemezzem, hogy mennyire voltunk agyagosak…?

Gergő