2017.02.05. Denevérszámolás

Múlt vasárnap heten találkoztunk. Boti, Bandi, Ambrus, Ambrus +1 alias Niki, Anna, Adri és jómagam. Mikor odaértünk, hamar megérkeztek Tapsiék, egyeztettünk velük egy rövidet, és irány a barlangtani elé átöltözni. Közben megbeszéltünk, hogy heten sokan vagyunk a repülő (wait for it…) bőrösök számolásához, így a fiúkat elküldtük eggyel keményebb munkakörbe bontani. Mi meg négyen lassan haladva, dumálva üdvözöltük újra a rég látott barlangszakaszokat. Út közben semmi különös nem történt, valóban száraz volt a barlang, még a Malacfürdetőben is meglepően alacsony volt a víz. De mire elértünk a Tejhasadékhoz, azért a végén az ismert mennyiségű sár ránk ragadt, így kifelé menet már, ahogy lenni szokott, a ruhánk odatapadt minden kőhöz megóvva minket a visszacsúszástól. Kifele menet egy számunkra új részre is bemerészkedtünk, név szerint a Szenthe szentélyébe, amely úgy látszott, a barlangásztörténelem fontos leleteit őrzi. Közben a fiúk is visszatértek a bányából, így kint a hidegben nem kellett egymásra várni, úgy tűnt, tényleg jól szervezettek vagyunk (pacsi!).
A végéről és a bontásban történtekről nem tudok nyilatkozni, de panasz nem érkezett, mindenki jól érezte magát 🙂
Íme Tapsi levele a részletekről, hogy pontosan hány denevért is számoltunk. Két magyarázat az értelmezéshez: a levél végén a K Takácsné Bolner Katalinra utal, illetve a vastagon szedett számok a Pálvölgyi-barlangra vonatkoznak.
Láttunk egy gyűrűzött denevért is, ám a kis barátunk gyakorlott számháborús lehetett, pont eltakarta a szárnyával a fülét, hozzáérni meg nem mertünk, így nem tudtuk leolvasni. Gyakorlottabb denevérszámolók mit tettek volna? Hozzá lehet érni ilyenkor, vagy az állat élete fontosabb, mint a tudomány eme aprócska részlete?
Csapassuk a denevérekkel 🙂
Eszter
Tapsi és Kati levele:

Sziasztok!

Íme a végső összesítés.

Köszi még egyszer mindenkinek a segítséget.

Puszi: Tapsi

 

 

Sziasztok!

Hát a végeredmény a tegnapi összesítésnél is picit több, mert a Régi Részen sikerült egy sorszámot duplán kiadnom, Verus pedig kétszer is „duplázott”, így tehát összesen 230 db függeszkedő denevért regisztráltunk! (Tapsi repülőjét mégse számolnám hozzá, egyrészt mert még fajcsoport-szinten se tudom „lekönyvelni”, másrészt mert bemehetett a Decemberi felől a Gyertyásba az alatt is, amíg ők a Patakost vagy a Szeptáriást nézték).

Ez a 230 példány az eddigi harmadik legjobb eredmény, ennél több madarunk csak 2006-ban és 2007-ben volt (301 és 264 db). E két „csúcsév” egyúttal remek példa arra, hogy mennyire nem csak a hőmérsékleten múlik a dolog: 2005/2006 tele ugyan a mostani hasonló „normális tél” volt (a metnet.hu-ról származó adatok szerint decemberben 1°C, januárban -2,8°C középhőmérséklettel); de 2006/2007 tele kifejezetten enyhének számított, akkor a januári középhőmérséklet 5,1°C volt, és napközben +15°C  is előfordult!

Az idei részletek:

  • Kispatkós   197
  • Nagypatkós   2
  • Nagy sima     5 (ebből kettőt denevérész is látott, az egyik közönséges, a másik hegyesorrú volt)
  • Kis sima      26 (ebből 12 csonkafülű, 5 horgasszőrű, 3 tavi, 1 vízi és 1 korai volt, négynél nem járt denevérész)

A Harcsában összesen 120 db volt: 104 kispatkós, 1 nagypatkós, 10 nagy sima és 5 kis sima.

A Hideglyukban pedig 36 db: 27 kispatkós, 3 nagypatkós és 6 nagy sima.

Vagyis a rendszer egészén mindösszesen 386 denevért észleltünk.

 

Mégegyszer köszi mindenkinek,

üdv, K