Új Cseppköves rész a Harcsában

A kutatás időpontja: 2016.05.30.
Résztvevők: Nagy Gergely, Márton Niki, Tóth Zoltán (Toti), Szabó Gergely
A hétfő esti kutatásnak két célja volt. Megnéztük a Csodavár és a Felbújó terem felmászása közti, ferdéző szűk járat közepén lévő oldalágat, aután fotótzunk a legutóbb feltárt cseppköves járatban.
A csodavár utáni oldalág egy évekkel ezelőtt már feltérképezett rész, de Gergő érdemesnek tartott egy rövid szemlét, mert az iránya jó. Az egész járat elég szűk és a négy-öt méteres felmászás is elég nehéz volt, de felül kitágult kissé a járat és elkezdtük a száraz agyag kibontását. Háromnegyed órát dolgoztunk felváltva, de végül a járat bezárult. A bontás egyébként ígéretesnek tűnt, mert volt néhány kő is az agyagkitöltésben. Van a járatnak egy még szűkebb része ahol talán érdemes még egy kis agyagot kibontani, de máskülönben erre nincs tovább.
Átmentünk a felbújó terembe, majd a Mák folyosó irányába felmásztunk az új részbe. Totival kúsztunk be, hogy készítsünk pár képet. Ezek közül néhányat mellélelek. A cseppköves rész nagyon impozáns, sárgás fehéres színekben pompázik. Érdekessége a helynek, hogy a tiszta cseppköves felületen vannak frissnek tűnő agyagtörmelékek, azonban ezek nem a néhány héttel ezelőtti feltárásból származnak, mert már elkezdtek cseppkövesedni. Úgy gondoljuk, hogy egy évekkel ezelőtti, felsőbb járatokban történt feltárás következménye lehet ez a kevés törmelék. A pontos térképezés után fog ez egyértelműen kiderülni.
Az új járat cseppkövekkel ellentétes irányában hat-nyolc méter hosszú és ugyanilyen magas tágas tér nyílik, látványos cseppkőlefolyással. Erről is készült fénykép. Az új rész hasadéka a cseppkövek irányába folytatódik, de egyrészt nagyon összeszűkül, másrészt a Harcsa talán legszebb cseppkövekkel borított részét nem szabad átjutási kísérletekkel megrongálni.

Végül még mellékelek egy képet a Felbújó teremből. Ez egy becseppkövesedett Denevér tetem. A két vékonyka csont között a koponya látható. Számomra megindító a föld mélyén az élet elmúlásának ilyen szép jelével találkozni .

Szabó Gergő

IMG_1646 IMG_1652 IMG_1661 IMG_1687IMG_1156