2013. 01.19. szombat – Emelet, Sisma-foszil

A kacskaringós ősz és a Barit fennállásának 7 éves évfordulójának múlt heti megünneplése után végre ismét a Harcsa felé vettük az irányt.
Hiányzott már nagyon, de nemcsak nekem, hanem úgy tűnik másnak is, mert másfél nap alatt hirtelenjében heten is összeverődtünk. Emőke, Lőrincz Dalma, Szabó Eszter, Kun Boti, Lőrincz Csaba, Pucz Ádám és Én.
Este 6 órai találkozó után együtt mentünk le a Hideglyukon keresztül. Szuper az új bejárat! A nagy létszámnak köszönhetően két-három csoportra oszolva dolgoztunk odalent. Boti és Csaba a Sisma-foszilban dolgoztak – ezúttal egy ötödik bontáson, ami áttörést nem hozott, de reméljük hosszútávon több sikerrel jár majd, mint az eddigiek. Pucz Ádám leellenőrizte, hogy milyen állapotban van a Róka-boulevard kötele és nittjei, majd lejött. Utána én is fölmentem, mert még nem jártam fönt. (Ezt a helyet még 2010 tavaszán a Speleohungary 100 konferencia alatt Losi mászta ki egy cseh barlangásszal. Tudomásom szerinte azóta sem járt ott senki. Azt állították, nincs fönt semmi, de azért benthagytak egy kötelet.) Fönt azlrt megnéztem azt a „semmit”, és a gyönyörű cseppköves hasadék tetjén bóklászva – nagy meglepetésemre – találtam egy kis lyukat fölfelé, ahová nem vezetett nyom, nem ment még oda föl senki. SAjnos én sem fértem át éppen, de a sisakomat berakva bekukucskáltam: egy szép, cseppköves terem van fönt. Ez a kereszthasadék tetején van. Nagy valószínűség szerint nem visz tovább, de legközelebb megnézzük… A többiek közben felmentek az Emeletre, ahol kitágítottunk egy szűkületet, ami megnehezítette a részek bejárását, majd pedig megkerestük azt a helyet, ahol a térkép szerint csak 2 méter a távolság a Hideglyuk és a Harcsa között… Elég egyértelmű a hely. És egy rövid „próbabontás” alapján viszonylag könnyen bonthatónak tűnik.
Éjfél után értünk ki. Szuper este volt.
Gergő