Feltárás és mentőgyakorlat – április 17.

Szombaton több fontos esemény is volt a Harcsában.

A Barlangi Mentőszolgálat mentőgyakorlatot tartott a Harcsaszájú-barlangban. Ennek keretében több szűkületet (Kád, Rettegés köve, Felbújó-terem) kitágítottak az esetleges mentéseket könnyítendő. Valamint kihoztak egy hordágyat egy szimulált sérülttel a régi-rész végéről. A sérült felszínre hozatala két órát vett igénybe (az egyébként jó tempóval 10 perc alatt megjárható szakaszon), ez is mutatja, hogy a terep nem könnyű. A mentőgyakorlaton 18-an vettek részt. A gyakorlatot Leó vezette, én nem lehettem jelen, a Bükkben barlangásztunk a Barittal.

Eközben Losi és Szalai Vera a legújabb részben, az összekötés közelében, a Róka-Boulevard-nál kimásztak egy kürtőt, majd pedig kb. 250 méter hosszúságban új szakaszokat tártak föl. Az új részek teljesen szárazak, többnyire tágasak, 1-3 méter széles hasadékok. A Hideglyuk és a Harcsa közé esnek az összeköttetéstől a kőfejtő felé.

Ezzel a Harcsaszájú-barlang hossza (a Bagyurával és a Kis-hideglyukkal együtt) elérte a 4 km-t, a Harcsaszájú-Hideglyuk-barlangrendszer hossza pedig a 7 km-t.

Gergő