március 6. – Összekötés a Hideg-lyuk-barlanggal

Szombaton két ponton is sikerült átközlekedni a Harcsaszájú- és a Hideglyuk-barlang között!

Nagy ünnep és öröm ez számunkra. A barlangrendszer járatainak hossza mintegy 6 km. Ezzel országos szinten az 5. és 8. hely körül van.

Egyszerre próbálkoztunk, mind a két barlangból az átjutással. A Harcsa felől Borzsák Kamilla, Szabó Emőke, Szabó Etelka és jómagam képeztük a csapatot. Délben találkoztunk a bontásnál. Vittünk CB-rádiót, amivel kényelmesebben lehetett kommunikálni, de a kiabálás is áthallatszott. Izgalmas volt, ahogy egyre közelebb jutottunk, amikor már lehetett látni is a másik fényét, aztán a kezét, majd pedig a szűkületen keresztül kezet is tudtunk fogni. 2 óra bontás után Taki Robi jött át először (aki aznap ünnepelte 35. születésnapját). A bontás egyébként igen kellemetlen volt a Harcsa felől. Folyt ránk a víz a cseppkövekről, egy tócsában feküdve, kifacsarodott pózban kellett volna valahogy lendületet venni a kalapáccsal. Teljesen bőrig áztunk.

Mikor átjött mindenki (Balu, Kismoha, Szabó Leó, Czitán Anili, Szabó Z, Botta), a Harcsában szerény fogadással ünnepeltük meg az eseményt. Pezsgő, üvegpoharak, narancsok és bonbonok kerültek a damaszt kendőkre, amik bizony nem gondolták, amikor Bécsből nagyszüleimnek ajándékozták őket a schönbrunni kastélyban lakó grófnő barátok, hogy egyszer 70 méterrel a föld alatt lucskos agyagra fektetik őket…

Egy óra körül ugyanebbe a hasadékba, csak kicsit beljebb a hegy felé egy másik csoport (Losi, Kagyó, Dini, Levi, ha jól tudom) szintén bejutottak a Harcsába (elsőként igazából ők…). Kötéllel ereszkedtek be a tágas hasadékba fölülről.

Utána a Hideglyukon keresztül tértünk vissza a felszínre, ezzel megtörtént az első „átmenő” túra is. Így, hogy a kulcsfontosságú szűkületen nem kellett fölfelé visszavergődni, e harcsa-kutatás nem esett a nyolc napon túl gyógyuló kategóriába, csak kellemes izomláz emlékeztet a kalandokra…

Losiék a beereszkedés helyén a hasadék tetejéből nyíló kereszthasadékban 6 métert jutttak előre bontással, de egyelőre komolyabb eredmény nélkül. Taki Robi és Etelka a Róka-Boulevard keleti végében bontottak kicsit és találtak 30 m új szakaszt két kis teremmel. Ez a Hideglyuk Földes-terme alá esik.

Irány a Pál-völgyi-barlang…

Gergő (Nagy Gergely Domonkos)

A Hideg-lyuk kutatásának blogját itt találjátok: http://hideg-lyuk.freeblog.hu/