Szkalenoéderes kalcit

A kalcit, régebbi nevén mészpát megjelenési formáját tekintve a legváltozatosabb kristály, több száz különböző alakját ismerjük. A kristály alakja hőmérséklettől és az oldatól függ, melyből kivállt.

 

A szépvölgyi-rózsadombi zónában a barlangképződést megelőzően több különböző cikusba hidrotermás hatás érte a területet, ezekhez köthetők a különböző kalcit- és barit-tellérek.

 

Langyos, illteve hideg vizes kiváláskor a kalcitkristálynak az ún. romboéder lapjai fejlettek, de ezek általában szabad szemmel nem láthatók, ugyanis kis hőmérsékleten nem fejlődnek szép, nagy kristályok, helyette tömör kristályos lesz a kiválás (pl. cseppkő).

 

A Harcsában és a környék más barlangja gyakran előforduló nagykristályos kalcit úgynevezett „szkalenoéderes” kalcit, ami azt jelenti, hogy az ún. szkalenoéder lapok fejlettek a kristályon. Kis hőmérsékletű, 100-150 fok körüli hidrotermás folymatok hatására keletkezik. Házi barlangjainkban való sűrű előfordulása ellenére nem tipikus barlangi kiválás, hiszen általában barlangban ennél jóval kisebb hőmérséklet a jellemző.

Leó