bejárás, kiépítés

Február 24-én, kedden Kismohával ketten lementünk a Harcsába.

Megnéztük a Kovás végpot átbontásával feltárult járatot, aminek még nincs neve, de most teszek egy javaslatot: Kovás-folyosó. A folyosó vállszélességű, 3-5 méter magas, a főte végig kova. A bontásban van huzat, de ötletem sincs, hol lenne érdemes a továbbjutást firtatni. Mindenesetre nagyon izgalmas, hogy a Harcsa alaprajzi hossza majdnem 400 méterre nőtt.

Megnéztük az Agyagmalacot. Moha szerint jó kutatási pont. Mélyen van, tehát elkerülheti a Kovás- meg a Sün-folyosó beszopódásait, de lehet, hogy túl sok az agyag. Munka esetén az Agyagmalac formát mindenképpen meg kell óvni.

Befúrtunk néhány lépőcsavart a Sárcsimókos ereszkedés feletti traverzbe, és elhelyeztünk nitteket is, majd egy kapaszkodóközelet be kell fűzni.

A Kovás bontás szintjében érdemes volna végigtraverzálni az Csúszda hasadékának tetejét – valami látszik is, csak elkanyarodik a járat. Kötél meg fúró kell.

A Középső Villa (A Köcsögdudás-hasadék végén háromfelé ágazik a járat: jobbra az Agyagmalas, balra a Csúszda, A középső Villa meg a középső) hasadéka nagyon magas, több, mint 10 méterrre fel lehet mászni. végig lehetne firtatni ezeket a magas hasadékokat. Valószínúleg nincs semmi, de ki tudja. Kötél, slósz kell.

Fölmentünk az új cseppköves terembe is. Ki-lépőcsavaroztuk a felmászás felső részét. Ki lehetne építeni rendesen is – a cseppköves részeket meg el kell keríteni. Bemásztam pucéran a kiszáradt tócsa fölé, szerencsére nem folytatódik – ide nem kell többet bemennie senkinek.

Érdemes lenne a Masszázs-mászás előtti, délre tartó kereszthasadékok rendszerében, illetve az omladékban kutakodni – jó irány a Pál Vetkőztető-hasadékának még ismeretlen részei felé.

A Felbújó-terem északi végében lévő omladék közötti felbújást 10 perces munkával bele lehetne kötni a Szellem felé továbbvezető folyosó plafonjába, így a további bontásokat lehetne hová depózni. Ez szintén ígéretes kutatási pont, meg itt van még egy jól -felfelé- bontható eltömődött kereszthasadék.

A Felbújó-terem mögötti termecske (a Felbújótól keletre) minden irányban bezárul, viszont szép cseppköves – nem kell többet bekúszni a képződmények fölé.